Årets hingster er sluppet i Sikkilsdalen

Velsignet med strålende solskinn over Sikkilsdalen, kunne ikke rammen vært mer perfekt for jubileumsslippet som fant sted på årets St.Hans-aften.

Svangstu Fardølen har tatt en runde rundt hoppene, og er klar for å slippes løs for sommeren.
Skrevet av Frøydis Barstad,  24.06.2018

I 1868 ble hingsten Veikle Balder sluppet med hoppefølge i Sikkilsdalen, og hver eneste sommer siden den gang har det gått hestefølger i den vakre fjelldalen. Veikle Balder regnes som stamfar til både dølahesten og kaldblodstraveren, og derfor var det med rette at det i år var dølahingstene Svangstu Fardølen og Morka Bron, og kaldblodstraveren Fjord Jerven som ble sluppet for å regjere fjellet i jubileumsåret.

Første hingst ut var Fjord Jerven, som ble sluppet i Bristol. Nærmere 50 personer tok den timeslange turen inn til slippstedet for å overvære at den staselige hingsten fra Dombås fikk stifte bekjenskap med sommerens hoppefølge. Hingsten eies av Ola Martin Aasen og Jon Inge Floberg.

I Prinsehamna var det et par hundre som hadde tatt turen inn, hvor hingsten Morka Bron fra Kvam skal gå i sommer. Den tre år gamle hingsten eies av Per Johan Vaterland og Even Stormorken fra Kvam, og den ble kåret og stilt som nummer II i kvalitet under årets hingsteutstilling på Stav. Morka Bron tok det rolig, og gjorde seg kjent med hoppene. Men han viste tydelig at han har skjønt oppgaven, selv om han er fersk som fjellhingst.

Før slippet i Åkrehamna ble 150-årsjubileumet markert med hilsningstaler fra styreleder Bente Odlo på Norsk Hestesenter, Kristin Nummedal fra Landbruks- og matdepartementet og Rune Støstad, ordfører i Nord Fron. Det ble spesielt trukket fram alt det gode arbeidet som har blitt lagt ned i Sikkilsdalen som hesteavlsseter, og at den 150 år lange tradisjonen også har framtida foran seg.

Tore Kvam, spesialrådgiver i hesteavl ved Norsk Hestesenter, åpnet høytidelig årets tredje og siste slipp. Felespiller Martin Follstad ledet an foran hingsten inn i hamna foran flere hundre tilskuere, før Svangstu Fardølen kunne ta sine hopper i nærmere øyensyn. 

Dølahingsten er tre år gammel og eies av Kurt M. Fardal og Bjørg Irene Svangstu, og den ble kåret og stilt som nummer I i kvalitet under årets hingsteutstilling på Stav. - Det er stor stas å få slippe hingst i Sikkilsdalen, smiler Fardal, som har tatt med hele familien til fjells for å oppleve årets høydepunkt. 

Hestene går i fjellet til 1. september, og i løpet av sommeren blir det unnfanget mangt et lite mirakel på fire bein – som ser dagens lys en gang til våren/sommeren neste år. Hestene får daglig tilsyn av gjeter Jens Tangen fra Kvam og hans hjelpegjeter.

Norsk Hestesenter takker alle som var med på å gjøre jubileumsslippet til en flott opplevelse - og ønsker velkommen til jubileumshelg i august! Bilder fra slippet finner du på våre facebooksider.